Zdravlje i medicina

SARS-CoV-2 smanjuje mušku plodnost ciljajući kvalitetu sperme i razinu testosterona

A.I.

Ovaj članak se bavi utjecajem SARS-CoV-2 virusa na mušku plodnost, posebno kroz promjene u kvaliteti sperme i hormonalnom statusu. Iako se trudnoća i živo rođenje smatraju krajnjim pokazateljima uspješnog liječenja neplodnosti, analiza sjemena i dalje predstavlja ključnu dijagnostičku metodu u procjeni muške neplodnosti. Također, analiza muških spolnih hormona je korisna u upravljanju neplodnošću.

Prema podacima iz ovog istraživanja, SARS-CoV-2 značajno je smanjio volumen ejakulata, broj spermija, njihovu koncentraciju, pokretljivost, održivost i normalnu morfologiju, kao i ukupnu i progresivnu pokretljivost. Nadalje, SARS-CoV-2 doveo je do smanjenja razine cirkulirajućeg testosterona, dok su razine estrogena, prolaktina i luteinizirajućeg hormona bile povišene. Ovi nalazi su povezani s padom omjera testosterona i luteinizirajućeg hormona.
Nalazi ovog istraživanja potvrđuju i proširuju rezultate prethodnih meta-analiza koje su istraživale slične učinke COVID-19 na muški reproduktivni sustav. Virus izaziva oksidativni stres i upalne procese, što može oštetiti spermije i smanjiti njihovu funkcionalnost. Budući da su spermiji osjetljivi na reaktivne kisikove vrste (ROS), povećana oksidativna oštećenja mogu dovesti do smanjenja broja, održivosti i normalne pokretljivosti spermija.

SARS-CoV-2 također aktivira upalne procese i može narušiti krvno-testisnu barijeru, čime se povećava rizik od oštećenja spermatogeneze. Povišene razine estrogena i prolaktina u COVID-19 pozitivnih pacijenata upućuju na to da infekcija može izazvati endokrine poremećaje koji dodatno narušavaju plodnost. Osim kvalitete sjemena, smanjenje omjera testosterona i LH ukazuje na mogućnost smanjenog uspjeha postupaka poput izvlačenja spermija iz testisa, što može smanjiti šanse za uspjeh asistiranih reproduktivnih tehnika (ART).

Međutim, trajanje infekcije i vrijeme između infekcije i analize sjemena mogu utjecati na rezultate. Istraživanja provedena ubrzo nakon infekcije pokazala su manje značajne promjene u kvaliteti sperme i razinama testosterona. Važno je napomenuti da su mnoge studije provedene prije uvođenja cjepiva i pojave manje virulentnih varijanti virusa, što može promijeniti rezultate.

Ovo istraživanje pruža uvjerljive dokaze da SARS-CoV-2 može smanjiti plodnost kod muškaraca smanjenjem kvalitete sjemena putem hormonski ovisnog mehanizma – smanjenjem razine testosterona i povećanjem razina estrogena i prolaktina. Iako su ovi rezultati značajni, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjeli dugoročni učinci SARS-CoV-2 na mušku plodnost te kako bi se potvrdili i proširili ovi nalazi.

Izvor: Plos.org

Možda će vas zanimati