Svemir i vrijeme

Neobična atmosferska asimetrija na egzoplanetu WASP-107b

Portal Znanost

Astronomi su otkrili zanimljivu pojavu na egzoplanetu WASP-107b, udaljenom 212 svjetlosnih godina od Zemlje i otkrivenom 2017. godine. Ovaj plinoviti div, veličine slične Jupiteru, ali s masom deset puta manjom, jedan je od "najnapuhanijih" planeta ikada otkrivenih. Nedavna istraživanja, objavljena u rujnu 2024., otkrila su atmosfersku asimetriju između jutarnje i večernje strane planeta, što znanstvenici povezuju s njegovom ultra-niskom gustoćom i blizinom matičnoj zvijezdi.

Naime, WASP-107b orbitira vrlo blizu svoje zvijezde, s orbitom koja traje samo 5,7 dana. Zbog intenzivnog zračenja koje prima, atmosfera planeta pokazuje značajne razlike ovisno o tome koja je strana izložena svjetlosti zvijezde. Ovi rezultati pomažu znanstvenicima u razumijevanju dinamičnih promjena koje se događaju na egzoplanetima pod utjecajem jakih zvjezdanih vjetrova.

Ovo otkriće ne samo da obogaćuje naše znanje o raznolikosti planetarnih sustava izvan našeg Sunčevog sustava, već i izaziva postojeće modele formiranja planeta. "Super-puff" planeti, poput WASP-107b, postavljaju nova pitanja o procesima koji dovode do stvaranja plinovitih divova s tako niskom gustoćom.

Ovo istraživanje, koje je provedeno uz pomoć Hubbleovog svemirskog teleskopa i drugih instrumenata, objavljeno je u časopisu Nature Astronomy i predstavlja novi korak u istraživanju egzoplaneta.

Izvor: NASA

Možda će vas zanimati