Zdravlje i medicina

Kod jedne trećine covid pacijenata javljaju se poremećaji mozga

L.B.

Nova je studija pokazala da vrlo visoki postotak pacijenata kojima je bio dijagnosticiran covid-19 razvijaju neki oblik poremećaja na mozgu u period od šest mjeseci nakon što su preboljeli infekciju.

Neurološki ili psihički poremećaji dijagnosticirani su kod otprilike 34% covid pacijenata uključenih u studiju, koja je objavljena u medicinskom časopisu The Lancet. Kao najučestaliji poremećaj javlja se anksioznost, koja je zabilježena kod 17% od 236,000 ispitanika. Sljedeći po učestalosti su poremećaji u promjenama raspoloženja.

„Ova je važna studija provedena na velikom uzorku i pokazuje povezanost covida-19 i psihijatrijskih i neuroloških komplikacija. Ovo je vrlo važna tema jer se javila značajna konsternacija u vezi covida kao poremećaja mozga“, rekao je psihijatar sa sveučilišta u Nottinghamu, dr. Musa Sam.

Ranije su studije ispitivale pojavnost neuroloških stanja među covid pacijentima, no niti jedna studija do sada nije uspjela dati konkretne odgovore jesu li ta stanja zaista povezana s koronavirusom. Ova je studija usporedila podatke covid pacijenata s podacima pacijenata koji su preboljeli druge respiratorne infekcije i pokazalo se da postoje značajne razlike.

„Naši rezultati pokazuju da su bolesti mozga i psihijatrijski poremećaji učestaliji među covid pacijentima nego među onima koji su preboljeli gripu ili druge respiratorne infekcije, čak nakon što se uzmu u obzir ostali zajednički faktori rizika. Sada trebamo vidjeti što će se događati s ovim pacijentima nakon šest mjeseci“, rekao je jedan od autora studije, Maxime Taquet s Oxfordskog sveučilišta.

Studija je također pokazala kako postoje jasne razlike između određenih psihičkih poremećaja i težih neuroloških stanja poput Parkinsonove bolesti ili rizika od moždanog udara. Ovi su teži oblici povezani s težim oblicima covida, dok su psihička stanja detektirana kod pacijenata neovisno o težini simptoma covida. Izvor: Futurism

Možda će vas zanimati