Svemir i vrijeme

Je li izgubljena britanska sonda Beagle pronađena nakon 11 godina?

Irena Mrnjavac

Prošlo je 11 godina od kad je sonda zaokupila pažnju javnosti. Sada, svemirska sonda Beagle 2 ponovno diže prašinu. Svemirska agencija Ujedinjenog Kraljevstva je najavila da će objaviti nove informacije o misiji koju je predvodila Velika Britanija, a koja je loše završila, i tako su se pojavila nagađanja da je sonda veličine poklopca kante za smeće konačno pronađena.

Spisak govornika, koji uključuje i upravitelja misije, znanstvenika koji je pomogao odabrati mjesto slijetanja sonde Beagle 2 i direktora za područje znanosti Europske svemirske agencije je samo pojačala misteriju.

Vodeći znanstvenik o Svemiru, profesor John Zarnecki je rekao da bi pronalazak te sonde bio „predivan".

Djelo Colina Pillingera i izgrađena uz pomoć malog budžeta, sonda Beagle 2 napravljena je kako bi tražila znakove života, prošlog ili sadašnjeg, na Crvenoj planeti.

Sletjeti je trebala na Božić, 2003. godine, a letjelica koja je koštala 50 milijuna funti je posljednji put viđena kako ide prema Marsu šest dana prije, 19. 12. 2003.

Mala je letjelica službeno proglašena izgubljenom u siječnju 2004. i od tad se o njoj ništa ne zna.

Stručnjaci su zaključili da se pokvarila od atmosfere Marsa, zbog čega je prebrzo putovala kada se približavao trenutak za otvaranje padobrana. Nije pravilno sletjela i prenaglo je udarila o tlo. Ipak, ljudi koji su radili na misiji se nisu prestali nadati.

Upravitelj misijom Beagle 2, Mark Sims, koji je i jedan od govornika na trosatnoj konferenciji za medije održanoj u petak je rekao: „Moja noćna mora je da je Beagle negdje na površini Marsa, da pokušava komunicirati s nama, ali ne može zbog prekinutog kabla."

Znanstvenici koji upravljaju kamerom HiRise na MRO-u će također sudjelovati u konferenciji za medije.

Kamera HiRise može skenirati površinu Marsa toliko detaljno da može primijetiti nestalu letjelicu i već je pomogla da se pronađu dvije letjelice Viking koje su trebale sletjeti na površinu Marsa sedamdesetih.

Sondu Beagle 2 traže već nekoliko godina.

2005. je godine profesor Pillinger na brzinu organizirao konferenciju za medije, uvjeren da je mrlja na fotografiji površine Marsa njegova izgubljena sonda.

Kasnije su NASA-ine slike visoke rezolucije pokazale da je on pogriješio. Nije doživio otkriće koje se dogodilo njegovoj sondi.

Nakon krvarenja u mozgu prošle godine, profesor Pillinger je umro u 71. godini života. Opisali su ga kao „arhetip ekscentričnog profesora", a njegova misija je nazvana „herojskim neuspjehom".

Sada vodeći znanstvenici objavljuju da je sonda možda, ali samo možda, uočena kraj letjelice koja kruži oko Marsa.

Profesor Zarnecki, bivši kolega profesora Pillingera, je rekao: „Ne znam što će objaviti. Sve na što čovjek može misliti jeste da možda imaju sliku sonde."

„Kada je dobri stari Colin bio živ, on je vidio Beagle u jednom pikselu. Nitko od nas je nije vidio, samo on. Stoga, ako su je ovaj put stvarno našli, to bi bilo divno."

Profesor, koji je na sondi Beagle 2 imao svoj vlastiti eksperiment, malu meteorološku stanicu, je rekao da nema šanse da sonda i dalje radi, ali da bi svaki pronalazak mogao pružiti važne informacije zašto je misija propala.

Profesor Zarnecki je rekao: „Jedan od razloga zašto su misije u Svemiru sve skupa tako uspješne je to što učimo iz iskustva. Slično je tome zašto je let zrakoplovom tako siguran – naučili smo iz svojih grešaka."

Lewis Dartnell, istraživač svemirske agencije UK-a, je rekao da ako je sonda Beagle 2 i dalje očuvana, bila bi vidljiva letjelici koja oblijeće Mars.

Dijelove olupine bi ipak bilo znatno teže uočiti.

Izvor: Daily Mail

Možda će vas zanimati