Hrvatska i znanost

Dr. Afgan objavio rad u prestižnom časopisu Nature Biotehnology

A.I.

Znanstveni suradnik dr. Enis Afgan iz Centra za informatiku i računarstvo (CIR), objavio je članak pod nazivom "Harnessing cloud computing with Galaxy Cloud" u časopisu Nature Biotechnology (IF=31.1). Rezultati rada omogućuju jednostavnu dostupnost okruženju za izvršavanja bioinformatičkih analiza na cloud infrastrukturi kroz Galaxy aplikaciju.

Galaxy web aplikacija omogućuje kreaciju i kompoziciju analiza za područje prirodnih nauka te osigurava dostupno, ponovljivo, i transparentno računalno istraživanje. U kompoziciji s CloudMan projektom, razvijen je Galaxy Cloud koji omogućuje individualnim znanstvenicima da putem web browsera i bez apsolutno ikakve instalacije ili konfiguracije ostvare pristup kompletnoj infrastrukturi potrebnoj za izvršavanje željenih analiza, kao na primjer velikih BLAST pretraga ili de novo sastavljanja genoma.

Rad je nastao na Emory University u Atlanti gdje je dr. Enis Afgan bio postdoktorand. Dr. Afgan je nedavno započeo svoj rad na IRB-u u CIR-u gdje nastavlja razvoj CloudMan projekta te suradnju s Galaxy timom.

Možda će vas zanimati