Zemlja i klima

Otvoren prvi dućan bez plastične ambalaže

Azra Imširović

Svjetski prvi dućan bez plastike je otvoren danas u Amsterdamu kao pritisak na izbacivanje plastike koja se koristi u pretjeranim količinama i nepovoljno utječe na naš planet.

Ekoplaza nudi oko 700 artikala bez plastične ambalaže, a vrećice koje nude za pakiranje su biorazgradivi i tradicionalnih materijala kao što je staklo, metal i karton. Sian Sutherland, osnivačica A Plastic Planet zagovara tezu da bi svaki dućan trebao imati barem dio s proizvodima bez plastike kao simbol onoga što će supermarketi jednoga dana postati. Sian kaže da je svjesna da će prelazak na neplastičnu ambalažu tražiti odmak od velikih dobavljača, ali da je nemoguće više žmiriti na potrebu da se to dogodi. 

Plastika je prisutna u našim životima svugdje gdje idemo i teško je zamisliti život bez plastike. Ali Zemlja plaća visoku cijenu za našu kulturu proizvodnje plastičnog otpada. Nešto što nam služi za potrošnju proizvoda u kratkom roku zahtjeva godine i godine razlaganja. Prema istraživanju iz časopisa Science Advances do 2015. će ljudi proizvesti 8.3 milijarde tona plastike od kojih će 6.3 milijarde postati – otpad. Od tog otpada samo će 9% biti reciklirano, a 79% će završiti zagađujući prirodu. 

AKO VAS JE ZANIMAO OVAJ TEKST: Podržite portal donacijom za kavu :)

Dok ideja proizvoda bez plastične ambalaže ne zaživi, možemo kupovati hranu u rinfuzi,donoseći svoje vrećice i već korištenu ambalažu toga proizvoda, tamo gdje je moguće. Vani postoje dućani specijalizirani za takvu prodaju, a kod nas je moguće to izvesti odlaskom na plac, obilaskom OPG-ova i sl. Nije zgodno, ali je nužno. Još od jučer.

Izvor: CNN

Booking.com

Možda će vas zanimati