Zemlja i klima

Globalna količina leda na moru je manja nego ikad

Irena Mrnjavac

Led na moru vjerojatno prekriva najmanji dio našeg planeta u zadnjih 1000 godina. Posljednji podaci koje su snimili sateliti koji prate koliko leda na moru ima na oba kraja planeta su otkrili da ga ima iznenađujuće malo, a smatra se da je to, barem djelomično, potaknuto zagrijavanjem planeta, premda to nije jedini činitelj djelovanja.

Pokretačka sila koja stoji iza posljednjih podataka je povezana s onim što se događa na kontinentima Arktik i Antarktika. U ovo vrijeme godine Arktik prolazi kroz zimu gdje količina leda ubrzano raste tijekom dugih polarnih noći. Ali, uz neuobičajeno toplu zimu ove godine i temperaturu zraka koja raste dva do tri puta više od brzine u ostatku planeta, primijećeno je da se led na tom području povlači.

Uzrok tome su nedvojbeno klimatske promjene koje je pokrenuo čovjek, dok topao zrak mijenja zračne struje koje su u povijesti hladan zrak držale iznad Sjevernog pola. Smatra se da promjena struja pušta da se uvuče topao zrak dalje s juga, a u isto vrijeme znači da hladnije vrijeme koje je inače ograničeno na sjever dođe do juga i tako doprinese oštrim zimama na sjeveru Europe.

AKO VAS JE ZANIMAO OVAJ TEKST: Podržite portal donacijom za kavu :)

Antarktika, s druge strane, prolazi kroz ljeto, kada se očekuje da količina morskog leda opadne. Međutim, količina opada znatno brže nego inače. To nije povezano s klimatskim promjenama, jer oslobađanje trenutnog pada prirodne promjenjivosti u količini leda na južnom polu trenutno nije moguće. Ipak, moguće je da je do ubrzanja došlo djelomično zbog slabljenja vjetrova oko juga kontinenta.

Obje te situacije su se udružile u savršenu oluju koja dovodi do najniže količine leda na moru od kada se počelo bilježiti 1970-ih godina. Drugi navode da bi, na osnovu modela kolika bi bila količina polarnog leda prije više od stotinu godina, ovo mogla biti najniža količina leda u posljednjih tisuću godina.

Izvor: IFLScience

Možda će vas zanimati