Zdravlje i medicina

Novi čudesni lijek za mršavljenje

Nataša Ciganović

Svi znamo za dijetalne tablete ili dodatke prehrani koje vidimo na reklamama i koje daju obećanja o gubitku težine koji će nam promijeniti život. Ali tužna istina jest da je to općenito golemo bacanje novaca jer velika većina njih nije odobrena ili je nezdrava. Iako smo još daleko od čudesnih dijetalnih tableta, nova istraživanja pokazuju su znanstvenici blizu kreiranju lijeka koji bi jednog dana mogao pomoći pretilim ljudima koji se bore s gubitkom težine. Razvijen je kemijski spoj koji djeluje kao neka vrsta „imaginarnog obroka".

Ovaj lijek prevari tijelo tako da misli da je jelo, što pak potiče izgaranje masti. Iako je još prerano reći hoće li se ovo moći koristiti kao lijek protiv pretilosti, istraživanja na miševima dala su obećavajuće rezultate. Nisu samo pokazala da tijelo dobro podnosi taj spoj, uz nekoliko neželjenih nuspojava, već i da zaustavlja debljanje prejedanjem, snižava kolesterol i kontrolira šećer u krvi.

Novi lijek, koji je nazvan feksaramin, djeluje tako da oponaša fiziološke procese koji se odvijaju u tijelu nakon što su konzumiramo kalorije. „Šalje iste signale koji se šalju kada normalno jedemo puno hrane, te tijelo počinje stvarati prostor kako bi ih spremilo," rekao je autor studije Ronald Evans za vijesti. „Ali nema kalorija niti promjene apetita."

To radi tako što aktivira široko rasprostranjen protein koji se zove farensoid X receptor (FXR), koji se aktivira na početku jela. Jednom kada se aktivira, taj receptor pokreće niz događaja koji pripremaju tijelo za hranu, što uključuje i aktiviranje otpuštanja žučne kiseline za probavu, kontroliranje razina šećera u krvi i topljenje nekih masti.

Znanstvenici su se i prije fokusirali na ovaj receptor, ali je lijek sistematski djelovao na različite organe što je dovelo do neželjenih nuspojava. Novi spoj koji su razvili Salk znanstvenici djeluje samo na FXR u crijevima. Ne samo da je ovo smanjilo nuspojave, već je i u usporedbi s prijašnjim lijekovima spoj učinilo znatno učinkovitijim kod sprečavanja debljanja.

Kako je opisano u časopisu Nature Medicine, istraživački tim je oralnim putem primijenio lijek na pretilim miševima koji su pet tjedana bili na dijeti s visokim udjelom masnoća. Ovi miševi prestali su se debljati, izgubili su salo i imali su niže razine šećera i kolesterola u krvi od kontrolnih miševa. Nadalje, kod liječenih miševa došlo je do neznatnog povećanja tjelesne temperature, što upućuje na to da se njihov metabolizam ubrzao i jedan dio njihove bijele masti pretvorio se u smeđu mast koja se pretvara u energiju.

Iako je lijek do sada testiran samo na miševima, istraživači su optimistični da će jednog dana služiti kao alternativa ugrađivanju želučane premosnice za ekstremno pretile pojedince koji nisu mogli izgubiti na težini putem dijeta i vježbanja. Međutim, lijek se prvo treba odobriti za testiranja na većim životinjama, i ako ona budu uspješna onda će se moći testirati na ljudima, što bi moglo potrajati nekoliko godina. Ali čak iako se odobri za upotrebu kod ljudi, slično kao i kod kirurškog liječenja pretilosti, uz uzimanje lijeka trebat će se provoditi dijeta kao i promjene u načinu života.

Izvor: IFL

Možda će vas zanimati