Zdravlje i medicina

Definirani su novi čimbenici koji mogu predvidjeti recidiv raka dojke

Nika Beluhan

Genetiku i druge čimbenike koji mogu odrediti je li žena izložena riziku od ponovnog pojavljivanja raka dojke identificirali su istraživači u Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center, pružajući nove istraživačke mogućnosti za sprječavanje razvoja novog tumora. Otkriće je omogućeno naprednom tehnologijom razvijenom u Georgetownu Lombardi koja laboratorijskim istraživačima omogućuje da uvelike prošire ili umnože stanice tkiva dojke koje je teško izvući.

Istraživači su se usredotočili na epitelne stanice dojke, sloj stanica koje tvore kanale i režnjeve koji stvaraju mlijeko tijekom dojenja. Istraživači su izvukli te stanice iz doniranog nekancerogenog tkiva u istoj dojci kao i ona kojoj je kancerogeno tkivo uklonjeno tijekom mastektomije. Znanstvenici su tražili brojne čimbenike koji bi mogli pokrenuti recidiv, ali njihov glavni cilj bila je cijela zbirka RNA sekvenci u stanici – transkriptom – koji pomaže odrediti kada i gdje se svaki gen uključuje ili isključuje u stanici.

Iako se kirurške tehnike nastavljaju poboljšavati, neotkriveni mikroskopski dijelovi tumora mogu ostati i jedan su od čimbenika za ponovnu pojavu raka dojke u do 15 posto žena, ponekad godinama nakon operacije; osobe s rakom dojke pozitivnim na hormonske receptore imaju najveći rizik od recidiva.

Kada su analizirali proširene epitelne stanice žena koje su imale kemoterapiju prije operacije, znanstvenici su pronašli značajno izmijenjenu RNA. Konkretno, vidjeli su značajne promjene u genima koji su prethodno bili prepoznati kao prognostički pokazatelji raka.

"Kada se osobi dijagnosticira rak dojke, imamo nekoliko alata, uključujući testiranje gena kao što je BRCA1/2, kako bismo odlučili hoće li dobiti određene vrste kemoterapije ili samo hormonsku terapiju. Ali alati koje imamo nisu toliko precizni kako bismo željeli", kaže Priscilla Furth, doktorica medicine, profesorica onkologije i medicine u Georgetownu Lombardiju i odgovarajuća autorica studije. "Otprilike jedna od osam žena ima dijagnozu raka dojke u razvijenom svijetu. Nadamo se da će naši nalazi pomoći dovesti do preciznijeg i usmjerenog probira u budućnosti, poštedeći žene nepotrebnih postupaka jer trenutno provjeravamo gotovo sve žene u dobi od 40 godina do 70, ponekad vrlo agresivno."


Istraživači su također primijetili da postoje implikacije za žene koje nisu imale rak dojke jer su neke od promjena RNA povezane s stvaranjem matičnih stanica dojke. Matične stanice se samoobnavljaju i povezane su s rastom i razvojem. Matične stanice dojke su odrasle matične stanice koje se mogu diferencirati ili promijeniti funkciju u specijalizirane epitelne stanice dojke. Ako te stanice dođu do poremećaja regulacije, postoji povećan potencijal za rak. Stanice trudnica bile su od posebnog interesa za istraživače jer trudnoća obično pokreće dodatne cikluse obnavljanja u stanici, potencijalno povećavajući rizik od raka.

Ovom istraživačkom naporu uvelike je pomogla tehnika uvjetno reprogramiranih stanica (CRC) koja je izumljena i patentirana u Georgetownu. Ova studija koristila je CRC za početnu izolaciju epitelnih stanica. CRC je jedini poznati sustav koji može neograničeno rasti zdrave stanice kao i stanice raka; do milijun novih stanica može se uzgojiti u tjednu. Do sada je jedan od ključnih problema u proučavanju ovih stanica bio taj što su kulture epitelnih stanica često bile kontaminirane drugim tipovima stanica, posebice fibroblastima koji rastu vrlo brzo u kulturi, dok epitelne stanice rastu nešto sporije. Primarne tumorske stanice također može biti teško izolirati, ali istraživači su imali veći uspjeh koristeći CRC tehniku ​​u usporedbi s konvencionalnim metodama.

"Mnogi naši preživjeli od raka kažu mi, 'molim te, radi posao koji će koristiti mojoj kćeri.' Moj odgovor je da sam zato u području prevencije raka", kaže Furth. "Sve što možemo učiniti da spriječimo pojavu ili ponovnu pojavu raka značajan je korak naprijed i mislimo da bi ovo otkriće moglo biti važan doprinos smanjenju pogrešnih dijagnoza, kao i ukazati na načine za razvoj boljih terapija za liječenje bolesti."

Izvor: Medical Xpress

Možda će vas zanimati