Svemir i vrijeme

NASA je objavila planove uništenja Međunarodne svemirske postaje

Nika Beluhan

Nakon godina istraživanja mogućnosti, NASA je konačno odlučila kako želi povući Međunarodnu svemirsku stanicu. Kao što je detaljno navedeno u novom priopćenju, svemirska agencija se nada da će zastarjelu ispostavu održati na životu do kraja 2030. Nakon toga će masivna struktura potonuti prema udaljenoj regiji Tihog oceana poznatoj kao Point Nemo.

U službenom planu tranzicije ISS-a poslanom Kongresu, NASA je detaljno opisala svoje planove za konačno deorbitiranje ISS-a. Prvo, kontrola misije će pokretati potisnike da polako spuštaju visinu stanice. Nakon što se približi Zemljinoj atmosferi, oko siječnja 2031., izvršit će svoj posljednji manevar kako bi osigurao da sleti u "nenaseljeno područje južnog Pacifika (SPOUA)".

To područje Point Nemo popularno je mjesto za nacije za potapanje svemirskog otpada, a zemlje su tamo bacile više od 263 komada od 1971. godine.

"Ne mogu se sva vozila za posjete koristiti za pomoć u de-orbiti", stoji u planu. NASA i njeni partneri procijenili su različite količine ruskih svemirskih letjelica Progress i utvrdili da tri mogu izvršiti de-orbitu. NASA bi također mogla koristiti svemirsku letjelicu Cygnus tvrtke Northrop Grumman za pomoć.

"Međunarodna svemirska postaja ulazi u svoje treće i najproduktivnije desetljeće kao revolucionarna znanstvena platforma u mikrogravitaciji", rekao je Robyn Gatens, direktor Međunarodne svemirske postaje pri NASA-i. "Radujemo se što ćemo maksimalno povećati ove povrate sa svemirske stanice do 2030. dok planiramo prelazak na komercijalna svemirska odredišta koja će uslijediti."


Iako bi ISS uskoro mogao biti povučen, NASA već gleda dalje od njega u budućnost. Agencija radi s komercijalnim partnerima na pričvršćivanju modula za pristajanje na stanicu, a također se nada da će uspostaviti barem jednu od tri komercijalne svemirske stanice uz pomoć privatne industrije.

NASA također još uvijek planira poslati astronaute na Mjesec mnogo prije umirovljenja postaje. Navedena pod ciljem istraživanja dubokog svemira do 2030. u planu tranzicije, agencija se nada da će ISS upotrijebiti kao "analog za tranzitnu misiju na Mars".

Bit će to tužan kraj jedne od najvećih međunarodnih znanstvenih zadruga ikada poduzetih i mogao bi obilježiti pad višenacionalnog pristupa istraživanju svemira. I Kina i Rusija, na primjer, nadaju se uspostaviti vlastite svemirske stanice u narednim godinama. Kina je, primjerice, već poslala astronaute da nastanjuju prve module u orbiti i planira da njezina postaja bude u potpunosti operativna do kraja godine.

Izvor: Futurism

Možda će vas zanimati