Svemir i vrijeme

Dva pogleda na nepravilnu galaktiku

Mirna Dejanović

Galaktika Kuka za meso, ili NGC 2442, u južnom zviježđu Volans (Leteća riba), lako je prepoznatljiva po svojim spiralnim krakovima. Nepravilan oblik galaktike se pripisuje gravitacijskim interakcijama s drugom galaktikom u nekom vremenu njene povijesti – iako astronomi još uvijek nisu uspjeli pozitivno identificirati krivca.

Ovaj široki pogled, snimljen pomoću Wide Field Imager-a na MPG/ESO-vom 2.2-metarskom teleskopu na La Sillai u Čileu, vrlo jasno prikazuje oblik dvostruke kuke koji je zaslužan za nadimak te galaktike. Ova slika također prikazuje nekoliko drugih galaktika blizu NGC 2442 kao i mnoge udaljene galaktike koje čine bogatu pozadinu na slici. Iako se Wide Field Imager, smješten na Zemlji, ne može ni približiti oštrinom slika Hubbleu u svemiru, može pokriti puno veći dio neba u jednoj ekspoziciji. Ta dva alata često astronautima pribavljaju komplementarne informacije.

Slika izbliza snimljena pomoću NASA/ESA-inog Hubble svemirskog teleskopa (eso1115b) fokusirana je na galaktičku jezgru i kompaktniji od dva spiralna kraka. 1999. godine masivna je zvijezda pri kraju svog života eksplodirala u tom kraku kao supernova. Usporedbom starijih zemljanih promatranja, prijašnjih slika snimljenih Hubbleom 2001. godine i ovih snimaka snimljenih krajem 2006. godine, astronomi su uspjeli detaljno proučiti što se dogodilo zvijezdi u trenutcima njenog umiranja. Do vremena kada je snimljena ova slika sama je supernova izblijedila i nije više vidljiva. 

ESO-va promatranja izvedena pomoću Hubblea također ističu drugi kraj životnog ciklusa zvijezda. Istočkani diljem galaktike, a posebno u dužem od dva spiralna kraka, nalaze se roze i crvene mrlje. Ovih je boja vodikov plin u regijama u kojima nastaju zvijezde: jaka radijacija novorođenih zvijezda uzburkava plin u oblacima od kojih su nastale te on sjaji u tonovima crvene boje. 

Interakcija s drugom galaktikom, koja je dala galaktici Kuka za meso njen neobičan asimetrični oblik, vjerojatno je i pokrenula ovu najnoviju epizodu nastanka zvijezda. Iste plimne sile koje su deformirale galaktiku, poremetile su i oblake plina te okinule njihov gravitacijski kolaps.

Izvor: ESO 

Možda će vas zanimati