Matematika, fizika, kemija

Ovi novi sapuni sigurniji su za ljude i okoliš

L.B.

Međunarodni istraživački tim predvođen profesorom Charlesom Gauthierom s Instituta za nacionalnu znanstvenu nauku (INRS) otkrio je novu molekulu koja ima potencijal revolucioniziranja tržišta biosurfaktanata. Nalazi tima objavljeni su u časopisu Chemical Science, vodećem časopisu Kraljevskog društva za kemiju.

Površinski aktivne tvari koje se sintetiziraju iz nafte glavni su aktivni sastojak većine sapuna, deterdženata i šampona. Pokazalo se da su biosurfaktanti, koje proizvode bakterije, sigurniji i mogu zamijeniti sintetičke tenzide.

Molekule ramnolipida jedne su od najsigurnijih poznatih površinski aktivnih tvari i posebno su atraktivne zahvaljujući svojoj biorazgradivosti, minimalnoj toksičnosti i prilagodljivosti za proizvodnju iz industrijskog otpada. Ali postoji problem. Izrađene su od Pseudomonas aeruginosa, patogene bakterije štetne za ljude.

"Ako želimo u potpunosti iskoristiti blagodati ramnolipida, moramo uzgajati ove patogene bakterije u ogromnim razmjerima. A budući da je to zdravstveni rizik, industrija traži alternative", objasnio je profesor Gauthier. Molekule koje proizvode ove bakterije obično se miješaju s drugim spojevima ili čimbenicima virulencije, što ih čini kompleksnijima za upotrebu.

Kako bi se riješili ovaj problem, istraživački tim identificirao je molekule slične ramnolipidima u Pantoea ananatis, nepatogenoj bakteriji. Tim je tada bio u mogućnosti kemijski sintetizirati ove molekule, nazvane ananatozidi, u laboratoriju, povećavajući mogućnost njihove proizvodnje u većim razmjerima nego što je moguće korištenjem bakterija. Industrija već pokazuje interes za ove perspektivne nove biosurfaktante.

Nova molekula dolazi u dva različita oblika, A i B. Ananatozid A opisan je kao zatvoren, dok je B otvoren. Molekula A zatvorena je u sebe na način da tvori petlju. Proces kojim se petlja zatvara naziva se laktonizacija, a postignut je i ramnolipidima kako bi se stvorile nove molekule. Tim je pokazao da laktonizirani oblik ima velik utjecaj na biološko djelovanje molekula. Minimalizira površinski aktivna svojstva ramnolipida i čini ih otrovnima. Sada istraživači žele opisati nove biosurfaktante i učiniti te molekule stabilnijima kako bi im dali širu komercijalnu primjenu. Izvor: Chemical Science

Možda će vas zanimati