Društvene znanosti

Zašto žene kupuju parfeme svojim dečkima, ali ne i prijateljima ili drugim ženama

M.P.

Znanstvenici su nanjušili nepisano pravilo među ženama kad je riječ o parfemima: žene ne kupuju parfeme drugim ženama i nipošto ih ne dijele.

Parfem kao identitet žene

Kao i s dečkima, trenutni izbor parfema drugim je ženama zabranjen, ne smiju ga dirati ni mirisati. Možete gledati, ali to je sve, navodi Bryan Howell, profesor industrijskog dizajna na sveučilištu Brigham Young i suautor ovoga istraživanja.

„Žene parfeme drže bitnim temeljem svojeg identiteta“, rekao je Howell koji je došao do ovog saznanja istražujući preferencije u pakiranju parfema. „Ponekad isti parfem koriste godinama, a neke ne odaju svoj izbor parfema kako ga ne bi nosile i njihove prijateljice.“

Većini je žena ovo saznanje samorazumljivo i nimalo iznenađujuće, što i sam Howell sad slobodno priznaje. Ipak, iznenađujuće je i fascinantno što je ovo saznanje naišlo na plodno tlo u akademskim istraživanjima, posebno kod njegovih muških kolega, uključujući voditelja istraživanja Hendrika Schiffersteina s tehnološkog sveučilišta Delft u Nizozemskoj.

Kad žena kupuje parfem drugoj ženi

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Food Quality and Preference (engl. Kvaliteta hrane i preferencije) žene koje kupuju ili dijele parfeme s drugim ženama biraju parfeme koje ni same ne vole, ili ih bar više ne cijene. Žene u istraživanju kažu da poklanjanje parfema prijateljici može značiti da joj treba ukazati na negativan miris. Žene preferiraju izbjegavanje mogućnosti negativnih konotacija kod prijateljica te stoga biraju sigurnije poklone.

„Kupovanje parfema drugoj ženi je kao kupovanje kupaćeg kostima drugoj osobi“, rekla je voditeljica novosti kampusa na sveučilištu Brigham Young Emily Hellewell koja je odbila otkriti svoj omiljeni parfem. „Izbor kupaćeg kostima kao i izbor parfema vrlo je osoban i to nije poklon koji biste darovali prijateljici.“

Studentica odnosa s javnošću na sveučilištu Brigham Young Ashley Lindenau također je okrenula glavu na takvu pomisao: „Ne biste kupovali prijateljici parfem koji vi volite jer bi onda ona mirisala poput vas. To je malo prejezivo.“

Istraživanje je ispitalo namjere kupovanja parfema kod 146 žena iz SAD-a i Nizozemske. Iako je prvotni cilj istraživanja bio saznati kupuju li potrošači radije parfeme s pakiranjima koja su u skladu s proizvodom (ne kupuju), znanstvenicima je za oko je zapelo potrošačko ponašanje žene prema ženi.

Howell navodi kako se činilo da je prva statistička analiza pokazala da žene vole sabotirati svoje najbolje prijateljice kad je riječ o mirisima.

„Kad se ženama sviđa parfem, kupit će ga sebi ili muškom prijatelju, ali ne prijateljici“, izjavio je Howell. „Kad im se parfem ne sviđa, neće ga kupiti ni sebi niti dečku, nego će ga kupiti prijateljici. Bilo je to vrlo neobično saznanje pa sam se morao vratiti i još malo dublje prokopati.“

Daljnje kopanje uključivalo je intervjuiranje 12 ženskih subjekata kako bih dodao kvalitativni sloj istraživanju. Znanstvenici, uključujući Drewa Smitha, studenta preddiplomskog studija na sveučilištu Brigham Young saznali su zašto žene ne kupuju parfeme drugim ženama, ali i zašto žene kupuju parfeme muškarcima.

Žene kupuju parfeme muškarcima

„Dok žene parfeme smatraju intimnima i poštuju intimne izbore drugih žena, itekako žele utjecati na to koji parfem muškarac nosi“, rekao je Howell. „S obzirom na to da je riječ o suprugu ili dečku, žele izabrati parfem koji se njima sviđa jer će biti često u blizini te osobe.“

Howellovo istraživanje usredotočuje se na razvijanje dizajnerskih metoda koje će obrazovati mlade studente dizajna. Njegovi studenti koji su privukli pažnju dizajnima budućnosti za kacige za bicikle, vanjsku opremu za žene i mnoge druge proizvode rade uz njega i ostale profesore industrijskog dizajna kako bi se pripremili za karijeru u proizvodnom dizajnu.

Izvor: News

Možda će vas zanimati