Biljke i životinje

Zlatna ribica je naučila voziti malo kopneno vozilo

Nika Beluhan

Tim istraživača sa Sveučilišta Ben-Gurion u Negevu naučio je zlatnu ribicu upravljati malim kopnenim vozilom. U svom radu objavljenom u časopisu Behavioral Brain Research grupa opisuje vozilo, kako su ribe učene koristiti ga i navigacijske vještine koje su pokazale.

Prethodno istraživanje pokazalo je da neke životinje imaju iznenađujuće vještine - štakori, na primjer, ne samo da su sposobni voziti se u malim štakorskim automobilima, već ih mogu koristiti da stignu do željenog odredišta. U ovom novom naporu, istraživači su otkrili da zlatne ribice imaju slične sposobnosti.

Rad tima u Izraelu imao je za cilj naučiti više o navigacijskim vještinama općenito. Točnije, željeli su znati mogu li zlatne ribice, poput drugih stvorenja, koristiti metodologiju prijenosa domene kojom stvorenje primjenjuje jedan skup navigacijskih vještina na više okruženja. Kako bi saznali, napravili su vozilo za upravljanje ribom (FOV): mali akvarij za ribu montiran na okvir s kotačima. Tim je također opremio FOV kamerom postavljenom na stup, procesorom i LIDAR sustavom usmjerenim prema dolje prema ribi u akvariju. LIDAR i kamera korišteni su za utvrđivanje gdje se riba nalazi u svom akvariju i njezinu orijentaciju, a gdje se rezervoar nalazi u odnosu na okoliš. Procesor je koristio podatke kako bi odlučio u kojem smjeru će pomaknuti FOV. Kada bi se probna riba uperila u metu, FOV bi vozio u tom smjeru.

Istraživači su zatim dopustili ribi da nasumično vijuga u svojim malim akvarijima i zabilježi utjecaj njihovih akcija na kretanje FOV-a. Zatim su dodali mete za ribu - ako bi dosegle jednu od njih, riba bi odmah dobila nagradu u obliku hrane. S vremenom su istraživači otkrili da su ribe shvatile da njihove radnje mogu utjecati na kretanje FOV-a na željene načine, dovodeći ih do ukusne nagrade. Zatim je tim promijenio okruženje - ribe su se vozile svojim malim FOV-om po unutarnjim i vanjskim arenama i mijenjajući mete i prepreke. Otkrili su da riba nema problema s prilagodbom; vozile su se ravno po svoju nagradu, pokazujući svoju sposobnost korištenja FOV-a za navigaciju do željenih lokacija.

Izvor: Behavioural Brain Research

Možda će vas zanimati