Biljke i životinje

Sanjaju li životinje?

Nataša Ciganović

Sanjaju li naši kućni ljubimci malene ovce? Ako ljudi sanjaju, mogu li se čudne kretnje i zvukovi kućnih ljubimaca dok spavaju protumačiti kao sanjanje? Snovi su oduvijek zaokupljali pažnju kako znanstvenika koji su se bavili tom tematikom, tako i običnih ljudi. Ne zaboravimo samo naše bake i njihove sanjarice i pokušaje tumačenja snova. Ljudski snovi i njihova funkcija još uvijek nisu razjašnjeni te je stoga pitanje 'sanjaju li životinje?' posebno zanimljivo.

Odgovor na to pitanje je: da. Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca vidjeli su svog psa ili mačku kako se trzaju ili zamahuju šapom u snu, kao da sanjaju o kostima koje zakapaju ili o miševima koje love. Stanley Coren, profesor psihologije na Sveučilištu Britanske Kolumbije i autor knjige Inteligencija pasa kaže da psi prolaze kroz iste faze sna kao i ljudi.

Nakon 20-ak minuta, pas ulazi u REM fazu sna, fazu u kojoj se odvijaju najrealističniji snovi. Coren kaže da veliki psi sanjaju dulje, dok mali psi sanjaju brže i češće. Ne zna zašto je to tako, a to ne zna niti itko drugi. Insekti i ribe ne prolaze kroz REM fazu sna, ali neke ptice prolaz,e kao i svi sisavci. Reptili možda isto prolaze kroz REM fazu sna, a neki znanstvenici argumentiraju da sanjanje nas kao sisavaca može biti ostatak naših reptilnih mozgova.

Svrha sanjanja ostaje pokrivena velom tajne, ali poznato je da dojenčad (svih vrsta) sanja češće. To je vjerojatno zbog toga što senzorna stimulacija pomaže kod formiranja novih živčanih veza. Što se tiče odraslih, najbolja teorija je ona koja kaže da snovi stimuliraju područja mozga koja su povezana sa pamćenjem. Zebe ponavljaju melodiju svoje pjesme u svojim snovima, a laboratorijski miševi ponovo prelaze labirinte koje su već prešli.

Ključne riječi: sanjaju, životinje, snovi, spavanje, ljubimci, pas, mačka, miševi, sisavaca, mozgova, labaratorijski miševi

Izvor: PopSci

Možda će vas zanimati