Biljke i životinje

Rijetka ptica pjevica za koju se strahovalo da je izumrla ponovno otkrivena

V.P.

Sumračna tetraka je vrsta pjevača Starog svijeta iz obitelji Bernieridae. Ova ptica je endem suptropskih i tropskih vlažnih nizinskih šuma Madagaskara.

Općenito je tamnije maslinastozelena, sa blijedožućkastim grlom i prstenom oko oka.
Lily-Arison Rene de Roland, direktorica programa za Madagaskar za Peregrine Fund, i kolege krenuli su u prosincu 2022. u potragu za neuhvatljivom pticom.

Tim ekspedicije pronašao je vrstu na dva različita udaljena mjesta: jednu na poluotoku Masoala u prosincu 2022. i drugu u blizini Andape u siječnju 2023. godine.

"Sada kada smo pronašli sumračnu tetraku te bolje razumijemo stanište u kojem živi, možemo je potražiti u drugim dijelovima Madagaskara i saznati važne informacije o njezinoj ekologiji i biologiji", rekla je Rene de Roland.

"Na Madagaskaru još uvijek ima mnogo biološke raznolikosti za otkriti."

“Prvi put vidjeti pticu bilo je pravo iznenađenje. Cijeli naš tim bio je iznimno sretan i uzbuđen,” rekao je Armand Benjara, istraživač s Madagaskarskim programom Peregrine Fund.

"Ako sumračne tetrake uvijek preferiraju područja blizu rijeka, to bi moglo pomoći da se objasni zašto je ta vrsta toliko dugo bila zanemarena", dodao je John Mittermeier, direktor programa Lost Birds pri American Bird Conservancy.

"Promatranje ptica u tropskim šumama svodi se na osluškivanje ptičjeg glasa i stoga prirodno izbjegavate provoditi vrijeme uz brze rijeke gdje ne možete ništa čuti."


Sljedeći koraci za istraživače bit će ponovno traženje mračne tetrake između rujna i listopada, kada se većina ptica na Madagaskaru razmnožava.

"Nadamo se posjetiti dodatna mjesta koja odgovaraju staništu i nadmorskoj visini na kojoj smo ranije vidjeli vrstu, kako bismo razumjeli njezinu rasprostranjenost i status očuvanosti", rekla je Rene de Roland.

"Budući da je velika većina nizinskih prašuma na sjeveroistoku Madagaskara već uništena, mračna tetraka vjerojatno je ugrožena."

“Zbog promijenjenog krajolika i njegove zagonetne prirode, tragači su morali upotrijebiti domišljat detektivski rad i impresivnu upornost kako bi ponovo pronašli ovu vrstu”, rekla je Christina Biggs, službenica za izgubljene vrste u Re:wildu.

"Oduševljeni smo, s olakšanjem znamo da ova ptica još uvijek pjeva u šumama Madagaskara."

"Sada dolazi rad na zaštiti prostora u kojima obitava mračna tetraka, kao i na očuvanju divljine preostalih divljih prostora, tako da druge ptice u budućnosti ne dolaze na listu ugroženih."

"Nekoliko vrsta s izvanrednog otoka Madagaskara donedavno je bilo 'izgubljeno', ali su pronađene i sada se redovito viđaju", rekao je Roger Safford, viši voditelj programa za sprječavanje izumiranja u BirdLife International.

“Sumračna tetraka bila je neugodna iznimka i zbog toga svaka čast timu Peregrine Funda što su došli do tako temeljitog skupa zapisa o ovoj misterioznoj ptici. Čini se da je uistinu rijetka - no sada možemo početi shvaćati zašto te poduzeti radnje kako bismo osigurali očuvanje šuma koje zadovoljavaju naizgled prilično precizne potrebe ove ptice."

"Pronalazak sumračne tetrake je fantastična vijest!" rekao je Russell Thorstrom, direktor konzervacije u Peregrine Fundu.

"Tako sam uzbuđen zbog tima koji je zabilježio ovu nedostižnu vrstu te što je American Bird Conservancy osigurao financiranje, istovremeno sam iznimno zavidan."

"Proveo sam 7 sezona razmnožavanja između 1993. i 1999., od rujna do siječnja, na stanici Andranobe Field Station na zapadnoj strani poluotoka Masoala na sjeveroistoku Madagaskara."

"Često sam tražio sumračnu tetraku dok sam tražio gnijezdeće orlove s Madagaskara, od razine mora do 500 m nadmorske visine, ali nikada je nisam primijetio."

Izvor: Sci News


Možda će vas zanimati