Biljke i životinje

Dupini imaju imena na koja se odazivaju

Helena Dujmović

Poznato je da dobri dupini imaju „recepte“ po kojima pripremaju mekušce, pomažu drugim vrstama u nevolji te možda znaju računati. Zato uopće ne iznenađuje da ti morski sisavci mogu čak dozivati jedni druge zvižducima koji imaju ulogu imena.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da jedinke dupina imaju jedinstvene zvižduke, odnosno, „zvižduke potpise“, koje oni često koriste u velikim zajednicama, kao kada se nekoliko skupina dupina susretnu u moru.

Zamisao da dupini imaju ime u obliku zvižduka postoji još od 1960-tih, a istraživanja dupina u zatočeništvu su pokazala da životinje odgovaraju na zviždanje dupina koje poznaju. Ali novo istraživanje ide korak dalje s tom teorijom tvrdeći da će dupin reagirati na zvuk „zvižduka potpisa", ponavljajući ga kao da želi reći, „Da, tu sam – je l' me netko tražio?“ objašnjava Whitney Friedman, etologinja koja proučava dupine na University of California, San Diego (UCSD).

Dokaz da dupini zaista koriste zvuk u svrhu imena, objavljen je 22. srpnja u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Istraživanje je provedeno od strane skupine znanstvenika koji su sa svojim brodom pratili skupinu divljih dupina na obalama istočne Škotske. Kada se jedan od dupina oglasio svojim glasanjem – ekvivalentno primjerice imenu „Joey!“ – znanstvenici su snimili taj zvuk.

Kasnije su taj isti zvuk pustili dupinima i značajan broj puta, dupin kojeg su nazvali Joey je odgovorio s istim pozivom – kao da je Joey htio reći, „Da, ovdje sam.“ Dupini su slabo odgovarali kada su im znanstvenici puštali snimke zvižduka poznatih dupina iz iste populacije, a nisu uopće odgovarali na nepoznate dupine druge populacije.

Ovi pronalasci pokazuju da „zvižduci potpisi“ nisu samo zvukovi koje dupini proizvode, nego i signali na koje oni odgovaraju, što je „fantastičan doprinos“ ka razumijevanju kako dupini komuniciraju, tvrdi Friedman, stipendist National Geografica koji nije bio sudionik istraživanja.

Dupini koji tračaju?
Pronalasci više predstavljaju dokaz da je identitet važan za dupine koji izgrađuju složene veze unutar vrlo bliskih zajednica.

Na primjer, mogućnost dozivanja dupina imenom bi moglo biti ključno u situaciji kada izbije kompeticija između dvije skupine mužjaka dupina i jedan član skupine nedostaje. Jedan od dupina skupine bi mogao dozvati nedostajućeg dupina jedinstvenim zviždukom i zamoliti ga za pomoć,  primijetio je Friedman.

Štoviše, ocean je bučan, a vidljivost je mala, tako da postoji veća potreba za zvukovima koji indiciraju identitet životinje, tvrdi Jeremy Karnowski, stručnjak za komunikaciju dupina s UCSD koji nije bio uključen u novo istraživanje.

On tvrdi da „postojanje zvukova koji označavaju identitet može biti način kako skupina zna gdje se svaki član nalazi u određeno vrijeme, te jedinstveni identitet tog dupina.“ Na temelju ovog istraživanja, znanstvenici bi mogli istražiti ostala dva tipa vokalizacije dupina.

Jedan je „klikovi“ koji dupini izvode tijekom eholokacije – koriste usađen sonar koji pomaže dupinima da pronađu plijen – a drugi tip vokalizacije je tzv. “burst-pulse“ koji zvuči poput zujanja i cviljenja.

Ti „drugi tipovi vokalizacije možda imaju svoje značenje,“ tvrdi Karnowski.

Istraživanje također postavlja i druga pitanja, poput kada i koliko često dupini dozivaju jedni druge te možda najintrigantnije: Mogu li dupini koristiti ta imena kako bi govorili o drugima iza njihovih leđa?

Izvor: National Geographic

Možda će vas zanimati