Zdravlje i medicina

Novi test otkriva depresiju iz nalaza krvi

L.B.

Razvoj psihijatrijske znanosti posljednjih nekoliko godina omogućio je liječnicima bolje uvide u biološku komponentu mentalnih poremećaja. Tako je danas već potpuno jasno da klinička depresija može ostaviti biološke tragove u tijelu, a nova istraživanja sada pokušavaju iskoristiti ovu spoznaju kako bi unaprijedila liječenje depresije.

Istraživanje objavljeno u časopisu Molecular Psychiatry, pokazalo je kako je moguće utvrditi težinu depresivnog poremećaja pomoću biomarkera iz krvi. Znanstvenici koji stoje iza ovog istraživanja objasnili su kako je cilj ovog posebno dizajniranog krvnog testa razvijanje objektivnijeg i personaliziranijeg plana liječenja za pacijente koji boluju od depresije. Na taj bi se način uklonile subjektivnosti liječnika i s njom povezane greške u liječenju, koje su u ovom području vrlo česte.

“Ovo je dio naših napora da psihijatriju dovedemo iz 19. u 21. stoljeće. Da joj pomognemo da bude sličnija ostalim suvremenim poljima, poput onkologije. Konačno, misija je da spasimo i unaprijedimo živote”, rekao je jedan od autora studije sa Sveučilišta u Indiani, psihijatar Alexander Niculescu.

Ovaj rad pruža mnogo preciznije uvide u tijek razvoja depresije kroz vrijeme, čak i na razini nečijeg dnevnog ritma.

“Kroz ovaj rad, željeli smo razviti krvne testove za depresiju i bipolarni poremećaj, kako bi se ovo dvoje bolje razlikovalo, i kako bi spojili ljude s odgovarajućim tretmanima. Biomarkeri u krvi postaju važan alat u poremećajima kod kojih subjektivna svjedočanstva pacijenata ili dojam liječnika nisu uvijek pouzdani”, objasnio je Niculescu.

Ovi krvni testovi trebali bi omogućiti precizne i personalizirane terapije za svakog pacijenta, s odgovarajućim lijekovima i objektivnom praćenju liječenja, što je ogroman pomak u ovoj grani medicine. Izvor: Neoscope

Možda će vas zanimati