Zdravlje i medicina

Jedna od tri osobe ima neurološke ili psihijatrijske probleme nakon preboljenog COVID-a

L.B.

Novo istraživanje o posljedicama covida pokazalo je da jedna od tri osobe osjeća neurološke ili psihijatrijske smetnje i šest mjeseci nakon što su preboljeli ovaj virus.

Ova studija, do sada najveća provedena na pacijentima koji su imali covid, pokazala je da taj virus uzrokuje poremećaje mozga češće nego druge respiratorne infekcije. Istraživanje je provedeno na više od 230 000 pacijenata koji su se opravili od koronavirusa, a kod čak 34% njih dijagnosticiran je neki neurološki ili psihijatrijski poremećaj unutar šest mjeseci od ozdravljenja.

Najčešći poremećaj bila je anksioznost koju je razvilo 17% pacijenata, dok je 14% pacijenata prijavilo poremećaje raspoloženja. Za 13% pacijenata ovo je bila prva dijagnoza mentalnih poremećaja u životu.

Neurološki poremećaji zabilježeni su mnogo rjeđe nego oni psihijatrijski. Među njima je najučestaliji bio moždani udar kojeg je nakon covida pretrpjelo 2.1% pacijenata, zatim demencija kod 0.7% pacijenata te hematomi na mozgu kod 0.6% pacijenata.

Osim covid pacijenata, autori su u studiju također uključili podatke 100 000 pacijenata koji su preboljeli influenzu i 236 000 pacijenata koji su preboljeli ostale respiratorne infekcije. Usporedba ovih podataka pokazala je 44% posto veću vjerojatnost da će covid uzrokovati neurološke ili mentalne poremećaje, za razliku od gripe. Ova je vjerojatnost kod covida bila 16% veća nego kod ostalih respiratornih infekcija uzetih zajedno.

Studija je također pokazala da pacijenti koji su bili hospitalizirani imaju mnogo veće rizike za razvoj dugoročnih tegoba. Tako je kod 46% pacijenata na intenzivnoj njezi kasnije dijagnosticiran neki neurološki ili mentalni poremećaj. Od pacijenata koji pretrpjeli hematome na mozgu ili moždani udar kao posljedicu covida gotovo svi su bili na intenzivnoj njezi tijekom infekcije.

„Na žalost, mnogi od poremećaja identificiranih u studiji uglavnom su kronični ili ponavljajući, tako da možemo očekivati kako će utjecaj covida biti s nama još mnogo godina“, rekao je Johnatan Rogers s Londonskog sveučilišta, te je dodao i kako su potrebna daljnja istraživanja koja bi utvrdila dugotrajne psihijatrijske i neurološke posljedice covida.

Izvor: Science Alert

Možda će vas zanimati