Matematika, fizika, kemija

Top 10 neriješenih misterija znanosti

P.G.

5. Od čega je napravljena tamna materija?

Otprilike 80% ukupne mase u Svemiru je napravljeno od tamne materije. Tamna materija je prilično jedinstvena stvar, obzirom da ne emitira nikakvu svjetlost. Iako se prvi put o njoj teoretiziralo prije 60 godina, ne postoji nikakav direktan dokaz o njenoj postojanosti. Mnogi znanstvenici vjeruju da se tamna materija sastoji od slabih masivnih čestica koje su u interakciji (WIMP), koje mogu biti i do 100 puta masivnije od protona, ali nemaju interakciju s barionskom materijom koju bi mogli detektirati naši instrumenti. Drugi kandidati za sastav tamne materije uključuju aksione, neutralione i fotine.

4. Kako je započeo život?

Otkud je stigao život na Zemlju? Kako se to dogodilo? Oni koji vjeruju u model praiskonske juhe vjeruju da je rana Zemlja koja je bogata nutrijentima naposlijetku formirala povećavajuće kompleksne molekule koje su uskrsnule život. To se moglo odigrati u dubokim oceanskim otvorima, u glini ili ispod leda. Razni modeli također daju raznovrsne razine značenja prisutnosti munja ili vulkanske aktivnosti za jezgru života. Dok je sada DNK predominantna baza za život na Zemlji, sugerira se da bi RNK mogla dominirati prvim oblicima života. I dodatno, drugi znanstvenici preispituju da li je prije postojalo nešto drugo osim DNK i RNK. Da li je život nastao samo jednom ili je moguće da je jednom nastao, bio izbrisan i zatim ponovno nastao? Neki vjeruju u panspermiju po kojoj je mikrobiološki život stigao na Zemlju pomoću meteorita ili kometa. Čak i da je to istina, niti to nije odgovor na pitanje kako je stvoren život.

3. Kako rade tektonske ploče?

Možda zvuči začuđujuće, ali teorija da se ploče kontinenata miču, preslaguju kontinente i uzrokuju potrese, vulkanske erupcije i čak formiraju planine, tek je nedavno zadobila širu podršku. Iako je 1500. prvobitno utvrđeno da su kontinenti vjerojatno jednom bili spojeni (to nije novost za bilo koga tko je pogledao kartu), ideja nije dobila puno pažnje sve do 1960-ih kad je hipoteza rastezanja podmorja, u kojoj su stijene uvučene u zemljin ogrtač, reciklirane i izbačene na površinu u obliku magme, potpomognute fizičkim dokazom. Unatoč tome, znanstvenici nisu u potpunosti sigurni što pokreće ove pomake ili kako su točno stvorene granice ploča. Postoje mnoge teorije, ali nijedna u potpunosti ne objašnjava sve aspekte ove aktivnosti.

2. Kako životinje migriraju?

Mnoge životinje i insekti migriraju kroz godinu kako bi pobjegle od sezonske promjene temperatura i smanjenja izvora koje dolazi uz to ili kako bi pronašli svoj par. Neke od ovih migracija mogu dosegnuti tisuće kilometara u jednom smjeru pa kako pronađu svoj put tamo i ponovno natrag nakon jedne godine? Razne životinje koriste razne alate za navigaciju, uključujući neke koji prisluškuju zemljino magnetsko polje i koriste ih kao kompas. Ali, znanstvenici i dalje ne znaju kako se ta osobina razvila ili kako netrenirane životinje točno znaju kuda trebaju ići iz sezone u sezonu.

1. Što je tamna energija?

Od svih velikih misterija znanosti, tamna energija je možda najzagonetnija od svih. Dok tamna materija čini procijenjenih 80% ukupne mase, tamna energija je hipotetski oblik energije za koji se vjeruje da čini otprilike 70% ukupnog sadržaja Svemira. Tamna energija se opisuje kao uzrok za ekspanziju Svemira, iako i dalje postoji značajna količina tajanstvenosti koja se odnosi na svojstva koja bi trebala imati. Prvo i prije svega, od čega je uopće napravljena? Je li tamna energija konstanta ili postoje fluktuacije kroz ekspanziju Svemira? Zašto se gustoća tamne energije poklapa s gustoćom obične materije? Da li se tamna energija može pomiriti s Einsteinovom teorijom gravitacije ili se teorija mora ponovno razmotriti?

Izvor: Iflscience

Učitaj još...

Možda će vas zanimati