Biljke i životinje

Biste li vi jeli pseće meso?

Nataša Ciganović

Jedenje psećeg mesa uobičajeno je u azijskim zemljama kao što su Vijetnam i Laos. Neki autori smatraju da bi se ta praksa trebala prakticirati i na Zapadu, jer bi to moglo biti korisno za okoliš te bi predstavljalo bolju alternativu eutanaziji. Međutim, tu trebamo uzeti u obzir činjenicu da na Zapadu jedenje kućnih ljubimaca nije etički ni moralno prihvatljivo, a da ne spominjemo jaka prava za zaštitu životinja i nevladine organizacije koje se snažno bore protiv lošeg tretiranja i mučenja životinja što bi takav oblik ishrane uključivao.

Procjenjuje se da se samo u Južnoj Koreji pojede 2,5 milijuna pasa svake godine – te da se još milijuni pojedu širom svijeta, a najviše u Aziji. Međutim, stanovnici mnogih zemalja smatraju da je jedenje pasa nemoralno, dok Judaizam i Islam u potpunosti zabranjuju taj običaj.

Jedan od stručnjaka tvrdi da se jedenje pasa ne bi trebalo obeshrabrivati te da bi čak moglo biti i korisno da stavimo kućne ljubimce na jelovnik. U članku za CNN koji odražava mišljenje autora, John Sutter kaže da je jedenje pasa ekvivalentno jedenju svinja, još jednog inteligentnog bića. On navodi brojke Američkog društva za sprječavanje okrutnosti prema životinjama (ASPCA) koje govore da se svake godine u SAD-u eutanazira 1,2 milijuna pasa. Također preporučuje da jedenje pasa nije samo mogućnost, već da može biti i korisno.

Podvojena mišljenja

U knjizi pod naslovom Eating Animals („Jedenje životinja“) pisac Jonathan Foer koji je vegetarijanac piše: „Za razliku od mesa iz uzgoja, koje zahtjeva stvaranje i održavanje životinja, psi praktički mole da ih se pojede. Isto tako, odlaganje eutanaziranih pasa predstavlja veliki ekološki i ekonomski problem. Taj problem nastaje kod odlaganja eutanaziranih pasa – dok se neki kremiraju, ostali se odlažu na deponijima. Prema Koledžu veterinara Britanske Kolumbije, veterinari koriste snažne droge za eutanaziju kućnih ljubimaca. Ako se ne zbrinu pravilno i ostave na deponiju, „divlji lešinari ili domaće životinje mogu se otrovati drogom koja se nalazi u tijelima uginulih životinja.“

Foer nastavlja: „Bilo bi ludo otimati ljubimce iz njihovih domova. Ali, jedenje lutalica, odbjeglih ili napuštenih pasa bilo bi kao ubiti jato ptica jednim kamenom i zatim ih pojesti.“

Međutim, Luke Duggleby, fotograf koji radi na Tajlandu i istražuje trgovinu psima u Laosu, Tajlandu i Vijetnamu, ima podijeljeno mišljenje o tom problemu. „Jedenje pasa vrlo je osjetljivo pitanje koje može izazvati ljutite reakcije,“ rekao je za MailOnline. „Ja ih osobno ne bih jeo i ne bih podržao tu ideju, ali nije na meni da drugima govorim što mogu i što ne mogu raditi, posebno kada dolaze iz potpuno drugačije kulture. Mislim da je sasvim u redu zabraniti to u zemljama kao što je naša u kojima ljudi imaju vrlo bliske odnose sa psima i u kojima postoje jaka životinjska prava.

Smatram da nije na nama da zemlji u kojoj to jest i u kojoj je bio dio kulture već dugo vremena kažemo da bi trebali prestati s tom praksom. Hinduisti se ne ljute kada ostatak svijeta jede krave. Iako je jedenje pasa za nas uznemirujuće, moramo prihvatiti činjenicu da takav običaj postoji te trebamo pokušati to sagledati iz njihove perspektive. Vidjeti kako se psi tuku bilo je užasno i uznemirujuće, ali moj posao je suspregnuti osjećaje i koncentrirati se na to da samo ispričam ono što vidim.“

Sutter ne odobrava to što trgovina psima radi – ona uključuje trpanje pasa u kaveze i ostale odvratne prakse. Ali on ne preispituje zašto bi se trebali mrštiti na jedenje životinja koje smatramo kućnim ljubimcima ili prijateljima, dok druge životinje, kao što su krave ili svinje, tako zdušno jedemo.

U Kini jedu pse

Na Twitteru su mišljena oko Sutterovog članka su podijeljena. @robertsamu88 piše: „Kada je zadnji put svinja ili krava spasila gluho dijete iz zgrade u plamenu?“ Ali, @MattSchiavenza kaže: „Nakon što sam proveo mnogo godina u Kini, ovaj problem „jedenja pasa“ prilično je delikatan.

Nedavno su aktivisti u Kini izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv Festivala psećeg mesa (eng. Dog Meat Festival) koji se održava u toj zemlji. Festival se održava u Yulinu, u pokrajini Guangxi, tijekom čega se psi ubijaju i jedu kako bi se proslavio ljetni solsticij.

Aktivisti za prava životinja kažu da je taj događaj rizičan za javno zdravlje jer se psi ne stavljaju u karantenu kako bi se osiguralo da nisu zaraženi nikakvim bolestima. To su psi lutalice koje pograbe s ceste diljem zemlje, kao i navodno ukradeni psi od vlasnika. Kažu da pse obično truju toksičnim kemikalijama koje mogu biti opasne i za ljude.

Psi odani samo onima koji ih hrane

Psi su već stoljećima čovjekov najbolji prijatelj. Ali čini se da bi psi odmah napustili čovječanstvo radi umjetne inteligencije ako im ona ponudi poslasticu.

Istraživanje životinjske kognicije otkrilo je da psi komuniciraju s robotima na sličan način kako bi komunicirali s ljudima, ako bi im se ti roboti činili 'društvenima'.

Istraživači su proveli svoje istraživanje tako što su postavili robota koji je psu pokazivao gdje je skrivena hrana te su pritom mjerili reakcije pasa na upute robota.

Ali psi su lakše pronalazili skrivenu hranu kada je robot na svom monitoru imao ljudsko lice te se ponašao 'društveno'.

NUTRITIONAL VALUE OF DOG MEAT PER 100 GRAMS

Calories: 262

Carbohydrates: 0.1 grams
Dietary fiber: 0 grams
Fat: 20.2 grams
Protein: 19 grams

Vitamin A equivalent: 3.6 micrograms
Thiamine (B1): 0.12 milligrams
Riboflavin (B2): 0.18 milligrams
Niacin (B3): 1.9 milligrams
Vitamin C: 3 milligrams

Calcium: 8 milligrams
Iron: 2.8 milligrams
Phosphorus: 168 milligrams
Potassium: 270 milligrams
Sodium: 72 milligrams

Water: 60.1 grams
Ash: 0.8 grams

Izvor: DailyMail

Možda će vas zanimati